sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Lohta ja parsaa

Juttelin eilen ystäväni kanssa siitä, kuinka tietyn ruokavalion noudattaminen tekee arkiruoasta helposti yksitoikkoista. Työpäivän jälkeen sitä vain laittaa niitä teittyjä peruseväitä pannulle ja maustaa samaan tapaan kuin aina ennenkin. Ajattelin jakaa oman tapani kokata lohta, sillä tällä tavalla kypsennettynä kala säilyy mielestäni todella mehukkaana ja aikaakaan ei kulu kuin muutama minuutti.
 

Ostan kalan aina kaupan tuoretiskistä ja pyydän myyjää yleensä valmiiksi leikkaamaan lohesta kaksi noin 5 cm siivua. Isommat palata hajoavat helposti paistaessa. Ennen paistamista puristan lohen päälle tuoretta sitruunan mehua sekä laitan kevyesti suolaa ja pippuria. Lohi valmiiksi kuumennetulle pannulle nahkapuoli alaspäin, muutama minuutti, kala ympäri ja levy pari pykälää alas. Nahka lähtee tässä kohtaa helposti irti ja itse tykkään ottaa sen aina pois. Sen jälkeen pannulle vettä ja sitruunan mehua tai vaihtoehtoisesti esim. omenamehua, muutaman minuutin kypsennyts ja kala lautaselle. Näin paistettuna lohi ei tosiaan kuivu ja erilaisia variaatioita on helppo tehdä pilkkomalla sekaan esim. ruohosipulia tai tilliä.

Tänään kalan kaveriksi valmistui vihreää parsaa ja bataattiranskalaisia. Parsa on yksi ehdottomista herkuistani ja sen suhteen kausi alkaa olemaan parhaimmillaan, joten sitä on viime aikoina ollut meidän pöydässä useamminkin... Sen lisäksi, että parsa on hyvää, niin se on erittäin kevyt ja ravintopitoinen (runsaasti kaliumia, kuituja ja foolihappoa). Myös bataattiranskikset maistuu melkein minkä kanssa tahansa, ja niiden hyvä puoli on runsas beetakaroteenipitoisuus. Pitäisi kesällä ainakin rusketuksen tarttua kun näitä ja porkkanaa puputtaa. Resepti löytyy Pipsa  Hurmerinnan Pipsan keittiössä -kirjasta, jossa monta muutakin hyvää ohjetta.

Kokonaisuudessaan annoksen valmistamiseen kuluu about puoli tuntia, joten ihan loistavaa arkiruokaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti